ill title"Waterdrager" bij eeuwfeest Nijhuis Pompen
WINTERSWIJK - Als Nederland op de huidige weg doorgaat met de regelgeving en bureaucratie zullen grote bedrijven uit pure irritatie naar andere landen verhuizen.

Die waarschuwing gaf voorzitter Arie Kraaijeveld van de werkgeversorganisatie FME/CWM gisteren bij Nijhuis Pompen in Winterswijk. Hij onthulde daar het kunstwerk 'Waterdrager' bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van dit bedrijf.

Kraaijeveld kwam met een recent voorbeeld. "In een land als Italiƫ is het heel gewoon als een nieuw bedrijf binnen een maand bouw- en milieuvergunning heeft. Pas sprak ik iemand die in Weert al zeven maanden bezig is geweest en nu naar het buitenland gaat. Kraaijeveld noemt de huidige situatie 'bezopen' voor een hoogontwikkeld land als Nederland.

Ook wetenschappelijke onderzoekers voorspellen volgens de werkgeversvoorzitter dat de Nederlandse industrie te gronde gaat aan overregulering, als het niet verandert.

"Als je dan politici ook nog hoort zeggen dat de industrie zelf te traag is en te weinig innovatief, dan nodig ik ze uit om hier naar Winterswijk te komen. Je ziet hier vitaliteit en doorzettingsvermogen."

Tevoren had burgemeester Christine Stigter gezegd dat het een felicitatie waard is dat Nijhuis 'ondanks' zijn internationale succes in Winterswijk is blijven zitten en zijn Achterhoekse wortels niet verloochent, maar ook dat het bedrijf alle nieuwe wetten en regels economisch heeft overleefd.

Nijhuis is begonnen als werkplaats voor reparatie van machines van de textiel en werk voor slachterijen, later overgegaan op pompen voor de scheepvaart, industrie en brandbeveiliging. In de jaren tachtig is de pompenproductie afgesplitst.

Bij Nijhuis wordt intensief gebruik gemaakt van de computer voor het ontwerpen van pompinstallaties. Veel zuiveringsinstallaties en gemalen werken met Winterswijkse pompen.

Pas nog werden extreem grote exemplaren gebouwd en op transport gesteld naar IJmuiden.

Nijhuis levert tot in Egypte, Maleisiƫ en Iran.

Volgens Kraaijeveld moet Nijhuis worden gezien in de reeks van grote 'metalektro'-bedrijven, die rond de eeuwwisseling werden opgericht, zoals Philips, concurrent Stork en Hoogovens.

Hij bood algemeen directeur Wim Lemmens de erepenning en oorkonde van zijn werkgeversorganisatie aan.

Lemmens zei tevoren in de bedrijfshal, aangekleed met de vlaggen van tal van landen, dat oprichter Gerrit Jan Nijhuis van boven zeker met trots zal neerkijken op het huidige bedrijf.

Met muziek van de feestband De Eierjongens ging het daarna massaal met de genodigden naar buiten, waar Kraaijeveld het nieuwe kunstwerk aan de rand van de vijver onthulde.

Het is een sculptuur, getiteld 'Waterdrager', bestaande uit twee gebogen vormen die uit de grond oprijzen en waartussen een koperkleurige bol lijkt te zweven.

Kunstenaar en maker Jan te Kulve gaf er uitleg bij en maakte duidelijk dat het kunstwerk probeert onder meer uit te beelden hoe pompen de mensen beschermen tegen het water.

Te Kulve had het beeld na het ontwerpen graag ook zelf gegoten. "Nu was het een beetje als een afgebroken zwangerschap." Maar hij gaf wel toe dat Nijhuis het gietwerk in eigen huis fantastisch had gedaan.


Copyright © 2011 Jan te Kulve