ill titleOnthulling maquette Haaksbergen
HAAKSBERGEN - Met trompetgeschal van twee Haaksberger muzikanten vanaf het bordes van het gemeentehuis, een vendelhulde van de schutterij op het vernieuwde marktplein en de onvermijdelijke borrel, is woensdag de maquette van het Haaksbergen anno 1832 onthuld.

De natuurstenen sokkel stond al een tijdje naakt in de schaduw van de Pancratiustoren, maar draagt nu de door Jan te Kulve met zorg in brons gegoten plattegrond van het dorp zoals dat er 178 jaar geleden uitzag. Het historische huzarenstukje van de Eibergse kunstenaar - een verlaat, maar uiterst toepasselijk cadeau van de inmiddels 43-jarige Historische Kring Haaksbergen - werd door kringvoorzitter Hendrik Scholten overgedragen aan de Haaksbergse gemeenschap. Locoburgemeester Marcel Diepenmaat nam het geschenk in ontvangst en was er als geboren en getogen Haaksbergenaar meteen mee in z’n nopjes.

,,In de schaduw van de kerktoren kunnen we nu letterlijk stilstaan bij de geschiedenis van Haaksbergen. Veel is nog zoals het toen was. Het dorp is mooi organisch gegroeid. Dit is een geweldige aanwinst’’, zei Diepenmaat.

Intussen heeft de Historische Kring al weer een nieuwe opdracht: een goede plek vinden voor de al even historische dorpspomp. Die krijgt waarschijnlijk een plaatsje nabij het Notarishoes, waarmee het nieuwe plein weer wordt verrijkt met een historisch element.


Copyright © 2011 Jan te Kulve